Eläinten vallankumous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo George Orwellin kirjasta. Nimen muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Eläinten vallankumous
Animal Farm
Alkuperäisteos
Kirjailija George Orwell
Kieli englanti
Genre satiiri
Kustantaja Secker and Warburg (Lontoo)
Julkaistu 1945
Suomennos
Suomentaja Panu Pekkanen
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1969
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 126
ISBN 951-0-00184-8 (3. painos 1972)
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Eläinten vallankumous (engl. Animal Farm) on vuonna 1945 ilmestynyt George Orwellin romaani, joka kuvaa satiirisesti Venäjän vallankumouksen perintöä eläinsadun muodossa. Se on Orwellin tunnetuimpia teoksia romaanin Vuonna 1984 ja muistelmateoksen Katalonia, Katalonia ohella.

Romaanissa juopon maanviljelijän maatilalla asuvat eläimet tekevät vallankumouksen vanhan karjun ohjeiden mukaan. Vallankumousta johtaneet siat alkavat hallita tilaa ”animalismiksi” kutsumansa aatteen pohjalta. Vallankumouksen johtohahmot, karjut Napoleon ja Lumipallo, joutuvat riitoihin, ja Napoleonin voitettua valtataistelun Lumipallo karkotetaan tilalta. Sikojen vallan alla eläinten olot kovenevat, ja siat varaavat itselleen yhä lisää etuoikeuksia, kunnes animalismin alkuperäisistä ihanteista on jäljellä enää fraasi: ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”. Napoleon järjestää lavastettuja oikeudenkäyntejä ja teloituttaa eläimiä toisten pelottelemiseksi, myöntää itselleen suurellisia arvonimiä ja kumoaa animalismin periaatteet yksi kerrallaan. Lopulta siat alkavat kävellä kahdella jalalla ruoskat kädessä, ja muita eläimiä kohdellaan jokseenkin samoin kuin ihmisten valtakaudella. Romaanin viimeisessä kohtauksessa toiset eläimet katselevat, kuinka siat kohottavat maljoja ihmisten kanssa, eivätkä ne enää erota sikoja ihmisistä.

Kirjaa innoittivat Orwellin huomiot Espanjan sisällissodan tasavaltalaisten riidoista.[1] Toisen maailmansodan aikana 1944 Orwellilla oli vaikeuksia saada ilmeisen neuvostovastaista kirjaa kustannetuksi. Sitä ei pidetty sopivana poliittiseen tilanteeseen, ja se tulkittiin trotskilaiseksi. Kolmas kustantaja hylkäsi teoksen Britannian tiedotusministeriön neuvosta; teos olisi voinut vahingoittaa maan suhteita Neuvostoliittoon.

Suomessa kirja ilmestyi vasta vuonna 1969. Itä-Euroopassa teos vapautettiin Unkarissa 1989 ja Neuvostoliitossa glasnostin myötä.[2]

Eläinten vallankumouksesta on tehty kaksi elokuvasovitusta, vuonna 1954 valmistunut piirroselokuva Eläinten kapina, joka oli Britannian ensimmäinen pitkä animaatioelokuva, sekä vuonna 1999 tietokonetehosteiden avulla tehty live-action-elokuva Eläinten kapina. Molemmissa elokuvasovituksissa on kirjasta poikkeava loppu. Lisäksi ensimmäisessä elokuvassa vanhaa tsaarinvaltaa ja uskontoa arvostelevia piirteitä on häivytetty.

Brittiläinen rockyhtye Pink Floyd julkaisi vuonna 1977 Orwellin kirjan innoittaman teema-albumin Animals, joka arvostelee kapitalistista kilpailuyhteiskuntaa.

  1. Montonen, Martti: esipuhe teoksessa Orwell, George: Eläinten vallankumous. (Animal Farm, 1945.) Suomentanut Panu Pekkanen. 9. painos (1. painos 1969) Helsinki: WSOY, 2005. ISBN 951-0-28549-8
  2. Ulkomaiset kielletyt kirjat (Arkistoitu – Internet Archive). (jyu.fi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]